Etiketter

, , , , , , , , , ,

Här är SAABs nya attackdrönare

SAAB är med i utvecklingen av en ny europeisk drönare, det är ju inte första gàngen som ett svenskt företag är med i vapenindustrin och Sverige skulle vara neutralt. Det finns en s.k. ekonomisk kris, fast inte inom krigsindustrin.

”Under lördagen har det obemannade planet med namnet Neuron haft sin första testflygning i Istres i södra Frankrike.

Planet är tillverkat genom ett europeiskt samarbete – där Saab är en av aktörerna.

”Inom programmet har Saab arbetat med aerodynamik, smygteknik, flygutprovning och haft ansvar för bränslesystem, avionik samt konstruktion och produktion av flygplansskrovet. Skrovet levererades till Dassault Aviation i Frankrike under 2011”, skriver Saab själva i ett pressmeddelande.” Citat 

Men jag är ju ofta hos Dassault Aviation när jag arbetar, det är ju ett företag som gàr bra. Men som sagt krigsindustrin är en väl fungerande industri och den kommer alltid att vara ledande, en spetsindustri som leder till att teknologin används i det civila, som Internet. Det betyder inte att det är bra att använda det i militära syften, det vore ju bättre att inrikta sig pà det civila i första hand.

Men vad kan en vanlig medborgare göra för att förhindra detta? Inget, förutom att protestera mot att använda dessa drönare som orsakar fler civila dödsfall i konflikter och krig. En soldat blundar oftast när han/hon skjuter, men i och med att man inte ser fienden i vitögat sà blir det mer som ett dataspel och det handlar om en slags alienation. Fler oskyldiga kommer att dö när man använder dessa drönare.

Men visst är denna industri bra för ett lands ekonomi, men till vilket pris?

Annonser