Etiketter

, , , , , , ,

Det har ju varit protester i Israel över hur de asylsökande har bemötts av Knesset, tusentals fluktingar som strejkar och på den tredje dagen har Fredrik Reinfeldt (M) Sveriges statsminister accepterat att ge 12 av de tusentals strejkande genom FNs flyktingbyrå UNHCR. Frågan är hur de kommer att bemötas i Sverige och varför Israel inte är beredd på att ta emot flyktingar.

Vad vill Fredrik Reinfeldt (M) med den gesten som är i högsta grad marginell?

Och Israels inrikesminister Gideon Sa’ar annonserade att ett dussin av flyktingarna lämnade frivilligt Israel för Sverige, men det är inte klart hur många som kommer att söka sig frivilligt till Sverige.

Vad kommer detta beslut att leda till?

Titta pà hur invandringspolitiken ser ut i Sverige och hur kritiserat den är av vissa politiska rörelser. Är det ett bra beslut att ta inför ett val för ett parti som har fått ta mycket kritik som regeringsparti? Nej, men av humanitära skäl skall självklart flyktingar beviljas asyl. Men kritiken som riktas mot invandringspolitiken är att dessa flyktingar saknar identitetshandlingar och ljuger om sina identiteter. Att de inte vill anpassa sig till den svenska kulturen. Men får flyktingarna chansen att anpassa sig till det svenska samhället? Jag vet faktiskt inte, men en lyckad integration bygger på ett samspel mellan flyktingarna och Svenskarna, vilket politikerna i dagens Sverige inte har lyckats med att lösa.

Ja, de flesta som kommer till Sverige som invandrare eller flyktingar klarar ju av att integreras i det svenska samhället, men det finns självklart individer som inte är intresserade av att integreras, eller assimileras som vissa politiska organisationer föredrar att säga. Fast på Internet så finns det krafter som motverkar en lyckad integration, även de som har rätt i sak. En viktig del att ta tag i är just integrationsfrågan. Hur ska en lyckad integration anpassad till det svenska förhållandet se ut? Det är en viktigt fråga att börja med, dels för att minska på rasistiska attacker, dels för att flyktingar och invandrare ska kunna integreras i samhället. För att detta ska kunna bli verklighet så behövs det en större förståelse om hur det ser ut i de kommuner där flyktingarna ska placeras. Det är också en ekonomisk fråga, alla kommuner har inte möjligheter att ta emot flyktingar.

Vad behövs det göras?

Det finns ekonomiska begränsningar att ta hänsyn till, det är inget nytt, det är inte heller bra att dra ner på äldreomsorgen för att skapa flyktingförläggningar. Det är minst sagt uselt att behandla de äldre med en bristande respekt. Det är sant att Sverige inte har en stor kapacitet för att ta emot fler flyktingar, det behövs en paus för att de flyktingar som redan finns i Sverige får en chans att integreras och accepteras. Framförallt så behövs det skapas interkulturella dialoger, där folk kan ta del av varandras kulturer och bygga broar. Det kommer att ta tid, men även om det ser omöjligt ut så kan det fungera. Fast som i alla grupper sà finner man även kriminella bland flyktingarna, inför lagen ska vi vara lika och de som begår brott ska självklart straffas efter brottets grovhet, utvisning borde inte vara främmande för riktigt grova brott som våldtäkt.

Källhänvisningar :

http://www.dn.se/nyheter/varlden/rashets-mot-afrikanska-flyktingar-i-israel/

http://www.haaretz.com/news/national/.premium-1.567364

http://www.haaretz.com/news/national/1.567450

Annonser