Etiketter

, , , , ,

När argumenten tryter så kommer personangreppen, vilket inte leder till en givande debatt när sakfrågor glöms bort. Att angripa en person istället för sakfrågan är ett tecken på att man har förlorat debatten.

Som före detta medlem av dåvarande Homosossarnas styrelse 2004, aktiv i den svenska politiken, sedan flytt till Frankrike och engagerade mig i Parti Socialiste, men kände mig inte hemma där, vilket ledde till att jag tittade mer på UMP, Union pour un Mouvement Populaire, den politik som jag intresserade mig i är mer att finna en balans mellan det privata och statliga. Jag ser inga fördelar med enbart kapitalismen eller kommunismen, men problemet är inte att vi har olika politiska åsikter utan att debatter lätt spårar ur och leder till personangrepp. Jag har ju fått känna på förolämpningar på grund av mina politiska åsikter, fast jag kommer överens med de flesta av mina meningsmotståndare.

Jag har många vänner från olika politiska partier och kan se att det finns mycket bra i de flesta partiprogram. Men det som irriterar mig är när personangreppen kommer fram. När argumenten tryter så kommer personangreppen, vilket inte leder till en givande debatt när sakfrågor glöms bort. Att angripa en person istället för sakfrågan är ett tecken på att man har förlorat debatten. Jag ser hur människor som hävdar att de har rätt börjar attackera meningsmotståndaren istället för dess politiska åsikter, vilket jag anser är ett tecken på att man har förlorat debatten.

Är det allvarligt att förlora en debatt?

Nej, det är inte så att man kan vinna jämt och ständigt i olika debatter, det viktigaste är att man lär sig var gång man förlorar eller vinner en debatt så att man kan utvecklas som debattör. En debatt ska vara ett meningsutbyte och vi har alla våra olika kunskaper, beroende på social bakgrund och kultur. Men en dålig förlorare tar till personangrepp istället för att erkänna sig besegrad, fast oftast så skulle båda sidorna lära sig något av varandra. Ingen är perfekt och vi kommer från olika miljöer som har skapat våra olika identiter.

Diskutera sakfrågor, ej person.

När ni ger er in i en debatt så var beredd på att det finns saker som ni inte känner till och detsamma gäller era meningsmotståndare. Det bästa vore att hålla er till ett ämne och undvika personangrepp som kan leda till hot, allvarliga dispyter som leder till kränkningar och i värsta fall brott. Diskutera sakfrågor i en debatt, inte personen.

Argumentum ad hominem

 

Annonser