Etiketter

, , , , , , ,

Elisabet Höglund skrev en intressant kolumn om sociala mediers inflytande i den arabiska våren, det verkar stämma att med de sociala medierna kan man nå ut med budskapet. Kortfattat har sociala medier fått ett större inflytande i politiken än vad det var tänkt, tänk bara på Kina som förbjuder sina medborgare att använda internet, regeringen vet att missförhållanden skulle spridas som en löpeld världen över.

Men även politikerna använder sociala medier väldigt aktivt för att propagera sin politik, som Carl Bildt på Twitter, de har insett att det gäller att synas och journalistiken har åsidosatts genom de sociala medierna, även om tidningarna fortfarande har ett nyhetsvärde. Men politikerna verkar mest följa de som har samma världsbild som dem, trots att det vore bättre att följa sina meningsmotståndare.

Men titta bara på Facebook, alla de olika diskussionsgrupperna som finns om politik, vissa fungerar bättre än andra, en del spårar ur direkt därför att folk är känslostyrda. Men det visar trots allt att det finns ett starkt politiskt intresse i Sverige och världen, men de traditionella partierna har inte riktigt hängt med i utvecklingen. De typiska vänster- och högerväljare finns inte längre som förr, det gror ett missnöje och den uttrycks i sociala medier.

Kan rasismen gro via sociala medier?

Ja, rasismen gror på internet, men inte i den omfattning som de traditionella tidningarna och politikerna påstår. Om man bara läser vad de så kallade rasisterna egentligen skriver så märker man att det handlar om ett missnöje, som i många fall riktas mot fel grupper i samhället, det bottnar egentligen i politikerförakt, snarare en besvikelse på grund av politikernas svek mot sina väljare.

Men det blir mycket heta diskussioner om invandringspolitik och feminism, som om feminism vore det största hotet mot mänskligheten. Det finns självklart extremister i Feministiskt Initiativ, som i andra partier, det kan man inte komma undan ifrån.

Sociala medier har blivit en politisk arena!

Det är bara att erkänna det faktum att sociala medier har blivit en politisk arena! Det är där politikerna måste agera, de facto så skulle de nå ut med sin politik till den stora massan. Det är kanske dags att föra sina debatter med väljarna och därmed veta vad de verkligen tycker, men det kan vara ack så skrämmande med dessa förändringar i och med de sociala mediernas ankomst.

Maria Thunholm, Femistiskt Alternativ

Annonser