Etiketter

, , , , ,

Jag läser en ledare i DN ”Gränslösa drömmar och halsbrytande beskyllningar” som handlar om att Sverige ska ta emot en och en halv miljon asylsökande de närmaste fyra àren, men arbetskraftsinvandringen räknas inte med. Tydligen ska inte detta diskuteras eftersom det är en fràga som passar Sverigedemokraterna, som SD skulle utnyttja i främlingsfientliga syften enligt Svend Dahl, Liberala Nyhetsbyråns chef, som skrev en debattartikel ”Muren och dess försvarare”.

”Storleken på asylinvandringen bör under inga omständigheter diskuteras, bara hur problemen med arbetslöshet, bostadsbrist och kriminalitet ska lösas. Den som problematiserar omfattningen bidrar nämligen till att SD:s verklighetsbeskrivning blir den dominerande.

Beskyllningarna och parallellerna som ska bringa läsarna till insikt är halsbrytande:

”Medan världen firade att det är 25 år sedan Berlinmuren föll passade några tunga borgerliga opinionsbildare på att konstatera att dagens murar inte är tillräckligt höga. Under Berlinmurens 28 år dog 136 personer när de försökte fly till väst. På samma sätt har dagens murar ett mänskligt, och betydligt högre, pris. Hittills i år har över 3 000 flyktingar drunknat i Medelhavet när de försökt ta sig till Europa.” – Källa DN

Jag ser en stor risk i att inte diskutera Sveriges reella kapacitet för att ta emot dessa asylsökande, särskilt eftersom jag ser mànga kommuner oroa sig för sina ekonomiska kapaciteter att ta emot flyktingarna och dà är det inte Sverigedemokrater som säger det. Det behövs diskuteras om kommunernas kapacitet i flyktingmottagandet, framförallt för att flyktingarna ska kunna välkomnas i ett tryggt boende med möjlighet till en fungerande integration, observera ej en assimilation som är en helt en annan sak som SD driver.

Jag är för att Sverige som andra EU-länder ska ta ansvar för ett välfungerande asylmottagande, men det innebär inte att man ska sitta och anklaga muslimer för ett misskött system, ty det är en utbredd islamofobi som utnyttjas i en propaganda i ett syfte att misskreditera muslimer för att undvika att kritisera de ansvariga bakom flyktingmottagandet och invandringspolitiken. Jag vet att det finns muslimer som är islamister, en del är även extremister, men problemet är att kritiken mot asylmottagningen förloras i islamofobin som sprids. Nu pàstàr jag inte att alla Sverigedemokrater är rasister eller islamofober, men det finns en hel del som utnyttjar kritiken mot flyktingpolitiken för att anklaga muslimer.

Personligen anser jag att man ska se till de problem som finns, men utan att anklaga muslimer och andra invandrare eller flyktingar. Det finns begränsningar att ta hänsyn till, men samtidigt behövs en invandring med en fungerande integration. Svaret är att Sverige klarar av att ta emot flyktingar, men att man màste lyssna pà vad kommunerna säger och inte ta förhastade beslut.

Maria Thunholm, Mauléon Frankrike

Annonser