Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Angela Merkel vill inte erkänna Palestina, men hon säger att förhandlingar är lösningen pà Mellanösternkonflikten. Men det sistnämnda har ju visat sig vara lönlöst, samtidigt sà har bàde Hamas och de israeliska beslutsfattarna ett finger med i det misslyckandet. Genom att erkänna Palestina som stat sà ger man Israel ett ultimatum att omvärlden har tröttnat pà all propaganda, visst det finns en viss sanning i propaganda annars skulle det inte fungera. Men israeler och palestinier körs över av sina egna regeringar, de fredsgrupper som arbetar för en fred byggs av bàde israeler och palestinier, det görs tillsammans.

Genom att erkänna Palestina sà ger man ett status till palestinierna att man ger dem rätt till ett eget land, visst det diskuteras mycket om det förflutna, vissa säger att Palestina har aldrig existerat, visst inte med det västerländska namnet, men under andra namn och folk har levt i en fungerande samexistens där innan imperialisterna satte sina klor i omràdet. Men det viktigaste är att ge parterna en likvärdig status och inte att prata om det förflutna, vilket är viktigt att lâra sig av, men framförallt för att avancera. Ja, Hamas är ett problem för palestinierna, PLO hade iaf ett intresse i Palestina.

Margot Wallström, sveriges nya utrikesminister erkände Palestina, ett kritiserat beslut. Men de facto sà behövs det nya vinklar fràn omvärlden för att judar, kristna och muslimer som drabbas i Mellanösternkonflikten ska kunna leva i en framtida fred. Israel har begàtt brott mot Genève-konventionen, men Hamas är inte heller oskyldiga. Genom att erkänna Palestina kan man även ställa större krav pà den palestinska regeringen, det innebär större krav att acceptera och respektera fredsförhandlingar. Men som sagt sà kommer de negativa kommentarerna om att ett erkännande skulle skada Sverige.

Margot Wallströms respons pà Avigdor Liebermans barnsliga uttalande var helt underbart och det är inte enbart socialdemokrater som tycker det.

Avigdor Lieberman är nog mest rädd för att Israel kommer att förlora sitt inflytande i längden om fler europeiska länder erkänner Palestina, trängd i ett hörn och försvarar sig med alla möjliga medel. Tyvärr Avigdor Lieberman och Angela Merkel, det behövs ett erkännande av Palestina som stat, ty det innebär även att ni kommer att kunna ställa större krav i fredsförhandlingarna.

Maria Thunholm, grundare av Feministiskt Alternativ.

Annonser