Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Inget extraval utlyst

Som de mesta redan vet sà utlystes det inget extraval, de kom överens om att släppa fram minoritetsregeringar eftersom majoritetsregeringar är sällsynta i dagens politik, minoritetsregeringar ska fà igenom sina budgetar. Och de kom överens om tre omràden.

Uppgörelsen innebär att Alliansen kommer att lägga ner rösterna i budgetomröstningen till våren. De sex partierna är också överens om att den statsministerkandidat som samlar stöd som är större än en annan tänkbar partikoalition ska släppas fram.

Dessutom är partierna överens om att utbrytningar ur budgeten inte ska tillåtas i fortsättningen. Det har varit ett krav från allianspartiernas sida, efter att den dåvarande oppositionen bröt ut en sänkning av den statliga inkomstskatten hösten 2013.

– Decemberöverenskommelsen innebär att Sverige kan regeras i ett nytt politiskt läge, säger statsminister Stefan Löfven.

 Vad innebär överenskommelsen?

ÖVERENSKOMMELSEN: 

Källa: Socialdemokraterna.se

Jag ser mer att det handlar om att utesluta Sverigedemokraterna SD, som har fàtt stora framgàngar i de senaste valen. Det sägs att det är en demokratisk seger, men Mattias Karlsson SD har ju lämnat in en missförtroendeförklaring mot Stefan Löfven S och anklagar samtidigt att Alliansen lämnar sin roll som opposition, vilket det även skrivs om i franska Libération.

Nu är jag inte överraskad att det ledde till en överenskommelse efter Stefan Löfvens utspel om ett extraval, framförallt misstänker jag att Sverigedemokraterna, som skrev ett öppet brev till statsministern Stefan Löfven S, skulle ha gynnats av ett extraval. Nu màste SD fortsätta slàss ensamma mot regeringen som har stöd av Allianspartierna när det gäller att motarbeta Sverigedemokraternas framgàngar. Men kommer det att leda till att SD kommer att försvagas? Jag tror inte pà det, det kommer nog att leda till ett ökat stöd för SD, i alla fall till en början. Jag ser en risk i att inte bemöta Sverigedemokraterna med sakliga argument istället för att stöta bort dem, jag har sett hur Nationella Fronten med Marine Le Pen har fàtt stora framgàngar därför att de andra partierna inte ville bemöta deras politik, detsamma sker i Sverige.

Blocken kom överens, inget extraval.

Som jag skrev ovan det var ingen överraskning och partiledarna belönade sig själva och varandra under presskonferensen. Det leder i alla fall till att en minoritetsregering fàr ett starkare tag som regeringsparti, men ocksà att det tyder pà att majoritetsregeringar tillhör det förflutna. Men det kan även skada förtroendet för de etablerade partierna.

För att finna mer information om Decemberöverenskommelsen KLICKA HÄR !

Maria Thunholm

Annonser