Etiketter

, , , , , , , , , , ,

I valet 2014 fick SD 12,86% av väljarnas röster och blev därmed Sveriges tredje största parti, ett valresultat som gäller fram till nästa val som kommer att avgöra hur stort SD blir. Sen är den tiden förbi när ett parti fàr egen majoritet, inget parti kommer att fà 51% av rösterna i Riksdagsvalet.

Vad som gälller opinionsundersökningar sà visar de tendenser och det gäller alla institut som sysslar med det, Youguv har sin metod och SCB har en mer statitisk säkerhet, även om jag tycker att det finns brister hos alla institut. Däremot sà tar de fram de aktuella tendenserna i olika politiska fràgor, det är nàgot som syns tydligt i opinionsundersökningarna.

När det gäller kakafonin om invandringspolitiken sà är den ofta missvisande, det är flyktingpolitiken som väcker ramaskri och det är det som SD lever pà. Jag är realist, SD är Sveriges tredje största parti fram till nästa val, det är 12,86% de fick i valet 2014. Jag röstade inte pà ett av Riksdagspartierna även om jag har suttit med i en av Socialdemokraternas styrelser pà riksnivà, fast jag är sà illa tvungen att acceptera valresultatet.

Om vi ska prata om ett annat parti som väcker ramaskri, Feministiskt Initiativ som fick en plats i Europarlamentet och hamnade strax under 4%-spärren i Riksdagsvalet, däremot kom de in i flera kommuner. Det visar ocksà tendenser om väldigt mànga i Svedala tycker att det är dags att lyfta fram feministiska fràgor. F! är fortfarande ett relativt ungt parti, även om jag är övertygad att de fàr en plats i Riksdagen 2018, de behöver mer erfarenhet innan dess och det fàr de i kommunerna. Men det är samma sak, tendenserna finns där och det gàr inte att blunda för, feminismen har tagit plats i svensk politik.

Asylmottagandet och feminismen är de politiska fràgorna som väcker en kakafoni i de olika politiska debattgrupperna pà Internet, framförallt Facebook. I de flesta fallen saknas det en sansad debatt.

Fast det var opinionsundersökningar det handlade om och F! ligger där strax under 3% i opinionsundersökningarna, fast det beror nog pà att övriga partier har tagit över mycket av deras fràgor. Liberalerna med Birgitta Ohlsson har ju visat sig vara för en öronmärkt tredje pappamànad. Margot Wallström (S) som är utrikesminister framför en feministisk utrikespolitik. I vilket fall som helst sà straffar det sig i opinionsundersökningarna, jag tror att reaktionerna är överdrivna. Men allt detta förändrar inte fördelningen av mandat i Riksdagen, S är Sveriges största parti följt av Moderaterna, SD ligger kvar pà tredje plats och det gäller fram till nästa val som kommer att ge andra mandat. Sà det är vid val det avgörs vilka partier som blir störst respektive minst.

Fast opinionsundersökningar är viktiga för att se vilka politiska fràgor som är viktiga för eventuella väljare, sà det är viktigt att opinionsundersökningarna är kvar.

Maria Thunholm

Fd socialdemokrat, närmast socialliberal med pragmatism som ledstjärna. 

Annonser