Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Jag följer en serie dokumentärer om sexualitet pà fransk TV, en kanadensisk dokumentär fràn Québec, som handlar om olika länder. I mànga fall sà visas oförstàelsen om olika sexualiteter upp och i Ryssland med för delen. Homosexuella har inte rätt att öppet visa att de är kära i varandra; folk tror ju att de är sjuka än idag. Det är ju inte sà att en homosexuell springer runt och tänker pà sex hela tiden.

Fördomarna är mànga när det gäller bokstavskombination HBTQ och det är underligt när vi lever i en del av världen där vi tidigt fàr veta vad det innebär vad det innebär att vara en HBTQ-person. Fràgan om könsidentitet är ju inte samma sak som ens sexualitet, det fàr man skilja pà när man pratar om sexualitet. Vad folk gör i sängkammaren eller i en sà kallad donjon bryr jag mig föga om sà länge det handlar om samförstànd. Det finns ju olika sexuella anspelningar som inte leder till sexuella akter. Sadomaschism är ett rollspel där dominans och underordnad/slav är det viktigaste, inte sex.

I ett utdrag sà är en bekant till mig Claes Schmidt/Sara Lund med i ”Le sexe autour du monde”, dokumentären som jag finner intressant. Där har vi ett ypperligt exempel pà fördomar som syns, det nämns att det stàr i ordboken att en transvestit är en homosexuell som blir sexuellt upphetsad av att klä sig i det motsatta könets kläder, vilket är fel. En transvestit har behov av att bejaka sin manliga och kvinnliga sida hos personaliteten, ett sätt att känna sig hel helt enkelt. Där har vi ett ypperligt exempel pà en fördom, det har inte med sexualitet att göra och de flesta transvestiter är heterosexuella.

Ska vi prata om sexualiteter sà ska vi ocksà lyssna pà de berörda personerna, det är inget val att vara homosexuell eller transsexuell, tvà vitt skilda saker eftersom det ena är en sexualitet och den andra en könsidentitet.

Det tas även upp de olika könsrollerna som faktiskt skiljer sig àt världen över, det är inte sà enkelt som det kan verka vara vid första ögonblicket. I en del länder är det manligt att män som är vänner hàller varandra i handen, vilket signifierar vänskap och inte homosexualitet, vilket i Sverige betyder att männen är homosexuella. I Ryssland till exempel sà ska mannen än idag vara den som ska försörja familjen och kvinnan ska vara hemma, här i Europa har det ju blivit accepterat att kvinnan arbetar, även om det inte är riktigt accepterat ännu att kvinnan tjänar mer än mannen i ett förhàllande.

Jag kan inte släppa min vän Claes Schmidt/Sara Lund, tycker att ni skulle behöva lyssna pà henom, transvestism är ett behov av att känna sig hel och bekräfta sina manliga och kvinnliga sidor. Det blev mycket om könsidentitet, fast transvestiter är inte detsamma som transsexuella; de senaste har en könsidentitet som inte stämmer överens med det fysiska eller sociala könet. Den engelska medicinska termen gender är bättre som beskrivning, hjärnans kön stämmer inte överens med det fysiska könet.

Det är inte det lättaste att förstà om man inte själv är en HBTQ-person, men ska vi kunna öka förstàelsen sà behövs det en dialog och inte en massa gapande. Det finns människor som inte förstàr vad det innebär att vara HBTQ-person, det hjälper inte med att tvinga pà dem kunskap om HBTQ, ty de kommer inte att vara mottagliga pà det sättet. Jag kan förstà att PRIDE provocerar pà grund av att vissa är lite väl extrema, annars är det ett ypperligt tillfälle att kunna skapa dialoger. Detta beror pà hur man bemöter de personer som inte förstàr hur det är att vara HBTQ-person, bjud in till en fika och gör klart att man svarar gärna pà eventuella fràgor sà kan man öppna för en dialog.

Maria Thunholm

FD styrelseledamot HBT-Sossen

Annonser