Etiketter

, , , , , , , ,

När det kommer till våldtäkter så pratas det mycket om våldtäkterna som sker utomhus, så jag gick in på Brottsförebyggande Rådets hemsida och sökte information, jag gjorde inget särskilt utval utan valde alla människor. Det som syns är att våldtäkterna har ökat sen 1975, men då kommer frågan om det har ökat rent procentuellt eller handlar det bara om att de anmälda brotten ökar?

Statistik vàldtäkt 1975 - 2015 alla människor

Nu får ni lov att inse att de anmälda våldtäkterna har ökat, det är dessa som synsv i statistiken, mörkertalet existerar fortfarande och jag har en fråga; har mörkertalet minskat så att det är färre som inte vågar anmäla? Jag är övertygad om att det är fallet, offren har börjat anmäla gärningsmännen och de kvinnor som begår sexuella övergrepp, ty 2% av våldtäkterna begås av kvinnor. Nu tog jag alla människor för att få en översiktsbild av de totala våldtäkterna, det är ingen rolig läsning, fast det är glädjande att offren vågar anmäla brotten mer och mer, ty det är framförallt det som har gjort så att de anmälda fallen har ökat.

Det har varit mycket arbete för att få ner våldtäkterna, förgäves verkar det som, men nog är det snarare så att färre skäms för att ha utsatts för en våldtäkt. Det finns en unken kvinnosyn hos misogyna män, fast samtidigt är det ett symptom på att dessa män inte kan må bra, som inte är en ursäkt, men det är en förklaring till att de måste använda sexuellt våld som ett psykologiskt och fysiskt vapen.

Jag skriver inte det här för att förringa överfallsvåldtäkterna, utan för att siffrorna som representerar de fall som sker utomhus och inomhus ställs mot varandra, för att balansera upp medias bild. Tidningarna tjänar på att publicera artiklar om överfallsvåldtäkterna, men de våldtäkter som begås av någon nära ger inga klick på deras hemsidor eller säljer lösnummer. Så jag råder er att själva gå in på brottsförebyggande Rådets hemsida för att kontrollera de siffror som publiceras i media.

Maria Thunholm
Källa : http://statistik.bra.se/solwebb/action/index

http://statistik.bra.se/solwebb/action/anmalda/urval/sok

Annonser