Etiketter

, , , , , , ,

Slåss inte mot andras ideologier, avhumanisera inte meningsmotståndarna och slutligen, du slåss bara mot dig själv.

Dessa ord var återkommande i min senaste dröm, visserligen var orden på engelska och franska, men det var dessa ord. Det får mig att tänka på smutskastningen i politiken både natinonellt ocn internationellt, det gäller att smutskasta sina meningsmotståndare och gärna avhumanisera dem. Det ultimata exemplet är Mellanösternkonflikten där båda sidor ofta glömmer bort att det är civila som drabbas på båda sidorna, ledarna driver ett propagandakrig för att avhumanisera folket hos meningsmotståndarna och det är orsaken till att fred inte uppnås.

Men det gäller även i det svenska valet, smutskastningen av de andra partierna är ett smutsigt spel inom politiken, det är inte genom att framföra sina vallöften under kampanjerna som gäller. Nu undrar ni säkert vad jag syftar på, men det räcker med att följa de olika partierna på Twitter för att se hur förslag blir stulna av de andra partierna för att sedan framföras som sina egna, egentligen är det bra att de olika partierna kan se att de andra partierna har bra förslag, men det är lögnerna som är problemet. Det ljugs om vilka partier som har gjort vad och vilka som kom med motionerna, vilket är lätt att kolla upp tack vare offentlighetsprincipen.

Jag behöver inte smutskasta Sverigedemokraterna, det sköter de så bra själva, detsamma gäller övriga partier. Det jag behöver är att framföra min politik som politiker, inte smutskasta de andra partierna, vilket de andra partierna gärna gör mot varandra. Jag vet att Socialdemokraterna inte har regerat som majoritetsregering, de har varit tvungna att förhandla inför varje beslut i Riksdagen, det är genom omröstningar som de har kämpat fram för att få igenom en bråkdel av sina motioner, det är ju så det fungerar i Riksdagen. Detta vet alla de andra i Riksdagen med, men det är lättare att köra med smutskastningskampanjer.

Man slåss mot andras ideologier istället för att framföra sin egen, man avhumaniserar andra och det syns på hur muslimer avhumaniseras framförallt i sociala medier. Men egentligen slåss de mot sig själva, även om de inte vill se det, det betyder att de slåss mot sina egna fördomar. 

Frågan är; vad kan vi göra för att verkligen föra en politik?

Politik är att vilja arbeta för en förändring, en vilja att göra det bättre för befolkningen och ärligt talat, jag ser inte så mycket som är till för befolkningens bästa. Jag ser en del som kämpar, en del som är ärliga och som framför sin politik, men det mesta jag ser som valkampanjer är smutskastning. Jag ställer inte upp på det spelet, jag vill arbeta för er, se till att det skapas ett humanare samhälle med en bra miljö och att jag får vara er röst i politiken. Jag vill vara där för er, lyssna på vad ni har att säga.

Vad jag inte ställer upp på är att avhumanisera mina meningsmotståndare, muslimer, judar, palestinier, HBTQ-personer, sjukskrivna, handikappade och övriga människor som är utsatta.

Maria  Thunholm

Kandidat för Socialliberalerna

Annonser