Etiketter

, , , , , ,

Att vara transsexuell är ingen psykisk sjukdom eller inbillning, det är bara så det är för en transsexuell. Då jag läser alla kommentarer och inlägg om transsexuella så inser jag hur stor okunskapen är om just transsexuella, samt det här med det nya juridiska föräldaskapet så visar de vilka fördomar de har. Det är bra att det finns människor som vill förbättra för alla invånare, men det är just det som dessa människor inte ser.

Jag vet hur det är att vara transsexuell, fast jag har faktiskt inte haft det så svårt i livet. Däremot vet jag transsexuella som har varit prostituerade, andra som har varit utstötta som den unge mannen för att han hade en manlig könsidentitet och var född kvinna, hans familj tog avstånd från honom för att de inte kunde acceptera honom som han är. Jag pratade en lång stund med honom och han berättade sin historia, men han var tvungen att stå upp för den som han är.

Det viktiga är inte om det är en biologisk eller social orsak bakom, det viktiga är att det är en verklig könsidentitet som inte går att behandla bort. Ja, det är bra att det utförs en könsutredning för att transsexuella verkligen tas på allvar och att osäkra får tid att ställa frågor till sig själva. Det kvittar vad ni skriver i sociala medier, transsexuella har en verklig könsidentitet som ni inte kan göra något åt med era fördomsfulla kommentarer, det enda ni lyckas med är att förolämpa människor i er omgivning.

Att vara transsexuell är som ett tåg med tre vagnar, varje vagn vill rulla i olika riktningar och det skapar ett inre kaos, för en cisperson eller med andra ord, en människa som har en könsidentitet som stämmer överens med det fysiska könet, det tågets vagnar rullar i samma riktning.

Vagn 1 – könsidentiteten, den som man ser sig själv som.

Vagn 2 – juridiskt eller socialt kön, det som samhället ser av en person.

Vagn 3 – Det biologiska könet.

Frågan är hur ni skulle uppleva hur det var att leva med dessa vagnar om vagn 1 ville framåt, vagn 2 ville stanna och vagn 3 ville backa.

Vilket föredrar ni?

  1. Att få vara sig själv och känna sig hel, det vill säga att vagnarna rullar i samma riktning. 
  2. Att inte få vara sig själv och hela tiden må dåligt för att man inte känner sig som en hel människa. 

Denna fråga får ni svara på för er själva, den är till för att ni ska förstå hur en transsexuell känner sig.

Jag säger er att ni förolämpar en hel del människor när ni hoppar på transpersoner i sociala medier, vilket betyder att människor i er närhet som är transpersoner känner sig obekväma med er. Dessa personer kan vara era söner, döttrar, bröder, systrar, föräldrar, kusiner, vänner och arbetskamrater.

Som socialliberal så vill jag att var människa ska ha möjligheter att få vara sig själv och det innebär att jag stödjer var människa att få känna sig hel i livet. 

Jag vet att en viss Jordan Peterson har blivit vissa personers idol, men saken är den att han kan inte förändra det faktum att transsexuella finns och är vanliga människor som får kämpa för att få vara sig själva.

Tjafset om 2 kön är bara löjligt, rent fysiskt hos människor så är det två kön för att det ger en biologisk fördel hos människan, en större genetisk variation hos framtida generationer. Men könsidentiten sitter i hjärnan och den stämmer inte alltid överens med det fysiska eller juridiska könet. Det finns mycket som en hel del människor på sociala medier inte vill förstå för att det rubbar deras världsbild, men det skadar inte att låta en medmänniska att få vara sig själv i vardagen.

Vad ska man göra om man känner en transsexuell?

Respektera människan och ge ert stöd, om ni inte klarar av det så är det bättre att ni säger upp bekantskapen med den personen, för den personen behöver inte folk som trycker ner andra.

Transpersoner är ett så kallat paraplybegrepp, ett samlingsbegrepp och innefattar så många olika begrepp, allt från transvestiter som har behov av klä sig som det motsatta könet utan att för den skull identifiera sig som det motsatta könet till transsexuella som har en könsidentitet som inte stämmer överens med det fysiska könet.

Det är respekten för transpersoner som måste finnas och det innebär att man låter sina medmänniskor få vara sig själva, att trycka ner en medmänniska för att man inte accepterar transsexualism är oacceptabelt.

Maria Thunholm

Socialliberalerna

 

 

Annonser