Etiketter

, , , ,


53806385_2620901701259879_2577687187483000832_n

Depression är ingen skam

Jag har levt med en depression i åratal och förstod det inte ens när jag stannade hemma bara för att sköta om djuren. Jag är mycket väl medveten om allt jag har försakat och det kommer igen nu, självmordstankarna finns fortfarande där, men min nya hund gör så att jag orkar leva med dessa tankar, han är mitt ankare i vardagen. Jag behöver en hund för att orka med vardagen, det är jag och ingen annan.

Jag ser hur depressiva människor ses ner på av svenska politiker och av det svenska samhället, det gör mig glad över att bo i Frankrike eftersom min sjukdom tas på allvar. Det är olyckligt att samma slags sjukdom ses på så olika sätt, att sjuka människor sparkas på av myndigheter i Europa, i den Europeiska Unionen. Det behövs en gemensam syn på psykiska sjukdomar, att vara depressiv är att vara sjuk.

Jag är beredd på att kämpa för att psykiska sjukdomar ska tas på allvar, det är även individuellt hur man reagerar på den medicinska behandlingen och terapin. Det gäller att se människan bakom sjukdomen och det kan ingen göra genom att vägra en adekvat vård till en sjuk människa. Orsaken till de psykiska sjukdomarna är lika olika som individerna är. För att hjälpa en patient så måste man först förstå orsaken till att denne är sjuk, det gör man genom att lyssna på patienten.

Jag vill kämpa för ett humanare EU, därför ställer jag upp i EU-valet i maj.

Maria Thunholm

Kandidat för Socialliberalerna

Annonser