Etiketter

, , ,

Afghanistan och HBTQ-personer som flyr landet.

Med de extrema tolkningarna av islam som talibanerna står för så kommer det att bli mer HBTQ-personer som flyr Afghanistan. Homosexuella som förföljs på grund av sin sexualitet av talibanerna kommer att bli vardag. Dödsstraff för HBTQ-personer och dessa personer måste tas emot av de europeiska medlemsstaterna.

Det finns ett ansvar för vad vi i EU har gjort i Afghanistan, det är vi som har skickat trupper till Afghanistan tillsammans med USA. Det är en av orsakerna till att hotbilden mot HBTQ-personer finns, det är dags att följa de universella mänskliga rättigheterna, men det är långt till målet och med talibanerna vid makten så kommer de att negligeras.

Med föregående regim så var det redan komplicerat att vara HBTQ-person enligt Artamis Akbary, grundare av Afghan LGBT som flydde Afghanistan för flera år sen. Talibanerna säger att de har förändrats, men det är ingen som tror på det.

Youssof, en 24-årig homosexuell man är rädd för att lämna sin lägenhet och för att en taliban knackar på dörren för att föra iväg honom, att han inte kommer tillbaka. Det är bara ett vittnesmål, men det gäller alla HBTQ-personer i Afghanistan.

HBTQ-personer måste dölja sin sexualitet eller könsidentitet

Vad kan Sverige göra för de HBTQ-personer som flyr Afghanistan ?

Framförallt så kan man hjälpa dem som flyktingar. De utsätts för ett reellt hot och det måste vi ta hänsyn till vid asylmottagning.

Nu gäller det extremister som talibanerna, fast det är inte bara i Afghanistan som HBTQ-personer förföljs. Extremisterna i Afghanistan är konservativa och accepterar inte det som hotar den klassiska kärnfamiljen.

Maria Thunholm

Socialliberalerna

Afghanistan: le désespoir de la communauté LGBT+ après la prise de pouvoir des talibans | Le HuffPost (huffingtonpost.fr)