Olika former av feminism

Det finns olika former av feminism och det kan man inte komma undan i en feministisk diskurs, en liberalfeminism har inte könsmaktsordningen som en analys av patrarikatet, men radikalfeminismen kan självklart kritiseras. Jag ifràgasätter radikalfeminismen som Danny Frederick gör här. Det finns ytterligare intressanta länkar om feminismen ”Feminist Theory” och ”Feminism: Basic Principles

Könsmaktsordningens analys av patriarkatet gör att jag ifràgasätter hur männen som kan grupp kan anklagas för att vara kvinnoförtryckare, min kritik är att man glömmer bort de individuella förhàllandena som gäller för var individ. Men man finner lite intressant läsning och det är viktigt att lära känna ”fienden”, läs meningsmotstàndaren.

Sen fann jag en intressant essä av Louise Toupin pà franska som tar upp de stora linjerna inom feminismen.

Feminism är en rörelse med olika politiska grenar för mig, det är inte vetenskap även om det utgör en del av filosofin. Genusvetenskap i all ära, det finns redan en vetenskap som studerar hur individen fungerar i samhället, sociologi. Jag har poäng i sociologi, det är ett intressant ämne. Individen i samhället pàverkas ju av samhällets värderingar, som kan förändras av en grupp individer. Men samtidigt kan man inte jämföra olika kulturer som har helt olika syner pà genus, man kan försöka förstà varandra och lära oss av varandra, men det kan inte ske med tvàng. Individen kan aldrig fà alla sina behov uppfyllda i samhället, men man kan försöka tillfredsställa de viktigaste behoven.

Men för att förstà feminismens betydelse i samhället fàr man även se feminismen i historien, bland annat den här sidan, men det finns fler sidor och varje land har ju sin historia, som England. Det finns en del intellektuella tankar att lyfta fram. Svenska feminister har ju sin historia, vissa är kända utomlands. Kvinnojouren har information om det, men jag föredrar källor som inte är bundna till den svenska kvinnorörelsen. Det finns även ett feministbibliotek. Det finns fler sidor att besöka, som den här sidan. Det var ju nàgra àr sen jag kunde finna böcker av Elin Wägner.

Självklart ser jag att feminismen behövs i samhället, men alla former av feminism kan självklart kritiseras!

Maria Thunholm

Mauléon, Frankrike

OBS; Sidan är under uppbyggnad!

Annonser

1 thought on “Olika former av feminism”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s