Etiketter

, , , , ,

Jag är övertygad om att majoriteten håller med om att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas, det tycker jag med, däremot så skanderar Benjamin Netanyahu, en högerextrem israelisk premiärminister, att det är antisemitism att kritisera Israels dödande av civila i Gaza. Jewish Voice for Peace har länge kritiserat Israels agerande i Mellanöstern, alltså är de judiska antisemiter enligt Israeliska myndigheter.

Jag ser ju att det finns ingen vilja att ta åt sig av den internationella kritiken mot Israel, en väldigt stor del kommer just från judar världen över, även från Israel. Det handlar inte om antisemitism, det handlar om ett förtryck av palestinier sedan 1948. Glöm inte de ursprungliga judarna som inte passade in på agendan med de inflyttade judarna, de skulle assimileras till den judiska kolonialismen.

Det finns ingen anledning att hoppa på judar, eftersom alla är inte överens om Israels politik, det finns israeler som är emot den förda politiken, det pratas inte så mycket om det, varken innan den 7 oktober 2023 eller efteråt, Netanyahu vill ge en bild där alla judar är eniga mot omvärlden. Netanyahu är en högerextremist i en högerextremistisk regering, det är fakta, men extremister inser inte att de är extremister.

Självklart så reagerar folk på att barn dödas i Gaza, Israel kan tydligen säga hur många från Hamas de har dödat med självklarhet, men inte hur många civila de har dödat. Självklart så är det omvärlden ser propaganda enligt Netanyahus regering.

Nej, jag litar inte på Hamas, fast oberoende journalister har vittnat om hur civila har dödats. Repressalierna från Israels sida är ej ett försvar av Israel, det är ett pågående folkmord och ytterligare en påtvingad kolonisering i mänsklighetens historia. Skulle svenskar resonera som den israeliska regeringen så skulle Sverige ta tillbaka Norge, Finland och övriga länder som har förlorats sedan Sveriges storhetstid.

Jag vill inte se israeliska civila dödas, det gäller även palestinier förstås. En enstatslösning eller en tvåstatslösning, det är det som debatten borde handla om, inte om det är antisemitism att kritisera Israels agerande. Tyvärr är det ingen debatt, enbart en polarisering och ett propagandakrig i medier och på sociala medier, självklart från alla sidor i olika omfattningar. Jag fördömer självklart både Israels och Hamas agerande, mitt stöd går till civila som vill ha fred oavsett sida.

שלים

Maria Thunholm

Talesperson för Socialliberalerna och kandidat i EU-valet 2024 för Folklistan